Szolgáltatásaink

GYÓGYTORNA

Az idősek esetében az immobilizáció hatására súlyosabb tünetek jelentkeznek (pl. felfekvés, izomsorvadás), mint a fiatalabb korosztálynál. Emiatt a hosszabb kórházi vagy otthoni fekvés veszélyes lehet számukra, valamint a már kialakult vagy kezdődő demenciát is negatív módon befolyásolja. Tehát a legfontosabb feladatunk ezt megakadályozni, motiválni őket a mozgásra, legyen az akár székbe való kiültetés, egy séta vagy tornáinkon való részvétel.

A lakók, akik több mozgásra vágynak részt vehetnek csoportos tornáinkon, amelyek többnyire egyszerű, könnyed gyakorlatokból állnak és legfőbb céljuk a nagyobb ízületek átmozgatása, ugyanis a beszűkült mozgások csökkent izomerőt és mozgáskoordinációs zavart okozhatnak. Ezenkívül céljuk még az izomerősítés, keringésjavítás, testtartás javítása és pozitívan befolyásolják a csontritkulás folyamatát is. A csoportos torna előnye továbbá, hogy motivációs hatású, közösségi élményt nyújt és jókedvre deríti a résztvevőket.

szent-lorinc-gondozootthon

Egyéni tornákat is végzünk, abban az esetben, ha valaki jobban szeret egyedül tornázni, ágyhoz kötött, illetve akut betegsége van, ilyen lehet például egy csonttörés vagy agyi történés. Valamint, ha valakinek speciálisabb vagy krónikus betegsége van, amely egyéni tornát igényel.

Ezeken felül, többnyire kiegészítő kezelésként (ugyanis a mozgásterápiát nem tudja pótolni) fizikoterápiás kezeléseket is alkalmazunk. Gondozóotthonunk rendelkezik elektroterápiás TENS készülékekkel és BEMER mágneses matraccal is, amelyek tovább növelik a mozgásterápia hatásait is. A TENS kezelés bőrön keresztül alkalmazott elektromos idegstimuláció, amely a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes alternatívája. Továbbá javítja a keringést és a sejtek anyagcseréjét, valamint izomlazító és tonizáló hatással is bír. A mágnesterápia egy speciális típusa a BEMER matrac, amely főleg olyan betegségek és panaszok kezelésére javasolt, amelyek oka vagy velejárója a megromlott keringés. De fájdalomcsillapításra, közérzetjavításra, alvásproblémákra és számos krónikus vagy akut betegség kezelésére ajánlott. Illetve a demenciára is pozitív hatással van.

Ezeken túl relaxációs szobánk két masszázsfotellel is rendelkezik, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Továbbá tornatermünkben is számos eszköz megtalálható, mint például futópad, szobabicikli, ellipszis tréner, egyensúly párnák, fizioball labdák és gumiszalagok. Ezen eszközöket csoportos és egyéni tornáink során is felhasználjuk.

mentálhigiénés gondozás

Az intézményben élők mentális jóllétéért mentálhigiénés szakmai team felel. Feladatuk a lakók bio-pszicho-szociális égészségének megtartása illetve elősegítése és a hitélet támogatása. Munkájuk során a lakó feltétel nélküli elfogadása mellett, kongruensen, empatikusan, biztonságos, szeretettel teli környezetet biztosítanak számára. Az egyéni segítés mellett, a szabadidő eltöltésében is támogatást nyújtanak.

Rendszeres kulturális, szórakoztató, regeneráló és relaxáló programokon vehet részt a lakó mind egyéni mind csoportos foglalkozás keretein belül.

A lakók naponta vehetnek részt misén, hetente pedig készségfejlesztő foglalkozásokon, meseterápián, művészetterápián, közös éneklésen, filmes előadásokon, bibliaórán, kutyaterápián, valamint időszakosan a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány előadásain. Havi rendszerességgel ünnepeljük a névnaposokat, születésnaposokat, illetve az ünnepkörök alkalmával különleges, meglepetés műsorral is készülnek a mentálhigiénikusok és a meghívott előadók.

szent-lorinc-gondozootthon

A mentálhigiénés szakmai team célja, hogy az intézménybe költöző lakó megfelelő gondoskodás mellett, teljes időskort élhessen meg, mely során a meglévő készségeit újjakkal is bővítheti az élethosszig tartó tanulás során.